25 Eylül 2009

attır bi ney taksimi ordan.....

- Ben bugün ney aldım!
- Ne aldın?
- Ney aldım!
- Ne aldın söylesene?
- Ya ney aldım diyorum.
- Ney mi? O da nereden çıktı?

Başkanla aramızdaki diyalog böyleydi. Gerçi benim biraz hinliğine yaptığım vurgular sayesinde böyle gelişti ama yine de ney almama şaşırdı.
Evet blogcan, ney çalmaya, pardon üflemeye başlıycam. İlk denememde ses çıkarmayı başardım. Hatta neyi bana satan adam, yanımızda duran birkaç kişiye beni alkışlattı bile. (İçimdeki yetenek dışarı fışkırmak, akmak istiyor ey reader!) Havaya girdim, neyzen oluyorum galiba lan!
Geyik bi tarafa, hakkaten uzun yıllardır ney sesine hayranım ve günün birinde ben de ney üflemek istiyorum diyip dururdum. Tasavvufa birazcık ilgil vardı, ney sesi de zaten onu bütünleyen bişey. Neysiz tasavvuf düşünülemezmiş gibi geliyor bana.
Yalnız, ben bu aleti alırken ses çıkattım ya, eve gelince de artık bi taksim yaparım diyodum.
Eve geldim. Hemen çıkarttım paketinden. İlk deneme: fiyyyy... İkinci deneme: fuyyyy...
-Noluyo lan? Niye ses çıkmıyo? Lan yoksa herif beni kazıkladı mı? Bana üflettiği ney aslında çok özel bişeydi, nasıl üflersen üfle ses çıkarıyodu da, bana farklı neyi mi sattı.

Tabii o kadar değil ama bozuldum valla. E hani becerebilmiştim, hani ses çıkarabilmiştim. Şimdi ne oldu? Taksim geçecektim.
Meğer adamın gösterdiği teknik sayesinde yapabilmişim. Şimdi kendim deneyince öyle kolay olmadığını anladım. 3-4 gündür deniyorum. Tabii ses çıkarmayı ilk gün başarabildim ama kesik kesik oluyor. Düz bir ses elde edemiyorum henüz. Bir de nefes problemi var. Ulan ne zor şeymiş ney üflemek! İnternette hemen biraz araştırdım. Herkes diyor ki, illa ders alın. Kendi başınıza olacak iş değil. E haliyle öyle tabii ama kim veriyo abicim bu dersleri. Zaten ney üfleyen, bi de bunu doğru düzgün öğretebilecek kaç kişi vardır? Hemen yardım istiyorum ey reader. Bilen varsa bi zahmet....

6 yorum:

  1. ney senin "ney"ine... duduk alsaydın, hem daha kısa (nefesin yeter), rahat ederdin, hem Ermenistan ile açılıma katkıda bulunurdun...

    seni ve neyini dinlemeye sabırsızlanıyorum...

    YanıtlaSil
  2. daha epey bekleyeceksin gibi görünüyor

    YanıtlaSil
  3. Ben çalmayı değil dinlemeyi seviyorum bu neyi, üflemekle ilgili baca gibi sigara içmekten mütevellit zorlanırım sanırım. Hayırlı olsun diyor, rock yabancı dinleyen adamları neyle görünce seviniyorum. Bir de türkü falan da dinlerim dersen hepten hakikaten bir benzerlik var diyeceğim. Neyzen Tevfik'e de ayrıca hastayım a.q.

    İlk eserini blogta neşretmeni bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  4. Valla benziyoruz Evli. Sigaradan dolayı benim de ciğerler yetmiyor. Türkü konusunu daha önce yazmıştım zaten ama okumamışsın demek ki. TRT THM korolarına bayılırım. Çocukluğum onları dinleyerek geçti. İlk eser için de daha çoook beklersin diyeyim. Bu arada, 3 Aralık'ta Ali Sami Yen'de görüşürüz belki! Haha...

    YanıtlaSil
  5. Hahaha :) Hadi bakalım. Neyi çalamayabilirsin ama çaldırtabilirsin, ver kararını :) Bir biranı içerim belki.

    Edepli yazayım diye canım çıktı.

    YanıtlaSil
  6. O karar çok zor... Ama bira itin olur :)

    YanıtlaSil